08.10.2023
Koupání bez plavek má řadu přínosů – od pocitu svobody přes zdravotní výhody po úsporu peněz za plavky.

I když naturismus často zahrnuje koupání bez plavek, je důležité si uvědomit, že se zaměřuje spíše na užívání si přírody a pohodlí „ve vlastní kůži“ než na samotný akt nahoty. Naturismus je životní styl, který si cení respektu, tolerance a společenské (nesexuální) nahoty ve vhodném prostředí.

Co se týče možných výhod koupání bez plavek, pro některé jedince může být koupání bez omezujícího oblečení osvobozující a také přináší pocit blízkosti přírodě.

Koupání má obecně pozitivní vliv na zdraví, včetně zvýšení kardiovaskulární a svalové kondice, snížení stresu a zlepšení nálady. Pokud jde konkrétně o koupání bez plavek, existuje jen omezené množství vědeckých studií o jeho zdravotních přínosech, ale jeho zastánci ví, že zvyšuje vystavení pokožky slunečnímu záření, což přispívá k tvorbě vitaminu D a váš lymfatický systém je bez škrtícího oblečení jednoznačně spokojenější. Také se snižuje riziko podráždění kůže a infekcí způsobených oblečením

Stává se totiž, že mikroskopické organismy, jako je plankton nebo bakterie, se zachytí v plavkách a způsobí vyrážku nebo jiné podráždění kůže, a koupáním bez plavek se tomuto potenciálnímu problému spíše vyhnete. Pro snížení rizika podráždění pokožky se doporučuje po plavání opláchnout se čistou vodou a nenechávat mokré plavky na sobě delší dobu.

V neposlední řadě vaše nahé tělo mnohem rychleji osychá, aniž bychom delším pobytem v mokrých plavkách riskovali nějaká zdravotní rizika.

 

Na těchto webových stránkách jsou k vylepšování služeb využívány soubory cookies.